Vakantie vieren

vakantiekoffer
Doorbreek de dagelijkse sleur
Vakantie maakt mensen gelukkig omdat het hen helpt uit de
dagelijkse routine te stappen. Maar ook buiten de vakantie
kun je bewust de alledaagse monotonie doorbreken.
Een vakantie geeft je vaak rust in het hoofd en er ontstaat nieuwe ideeën, bv.
Doe je boodschappen bij een andere supermarkt, maak een
wandeling in je lunchpauze, ga naar een bijeenkomst waar je nog
nooit eerder bent geweest of begin aan een nieuwe hobby.
Mijn vakantie begint op 17 augustus en eindigt op 3 september
Wil je een afspraak inboeken of supplementen bestellen, doe dat tijdig.
Ik wens een ieder die nog op vakantie gaat een hele fijne vakantie en rust lekker uit van alle beslommeringen. Voor diegene die weer aan het werk zijn : Probeer je relaxte gevoel wat langer vast te houden.

Trek aan de bel

trek aan de bel

Artikel in het blad Margriet 2018 nr 29/30

Trek aan de bel.

Het lastige van de overgang is dat je je hormonen overal mee naartoe neemt, dus ook als je op vakantie gaat. Hormoonspecialist Adri Rijkmans kent de verhalen van vrouwen die met opvliegers, angstaanvallen, spierpijn, gewrichtspijn en depressieve gevoelens vakantie vieren. In de menopauze verandert onder meer het oestrogeenpeil in je lichaam, waardoor je niet lekker in je vel zit, vaak uitvalt en het gevoel hebt dat je jezelf niet meer bent. Ook kunnen vrouwen hevig vloeien. Vooral dat laatste is best lastig als je op vakantie bent. Toch hoeft de overgang geen reden te zijn om niet op vakantie te gaan. Als je je goed voorbereid, kun je veel van te voren opvangen. Trekt dus tijdig aan de bel. En dat is dan niet een week voordat je vertrekt, maar eigenlijk meteen als je klachten hebt.
Hevig vloeien kan bijvoorbeeld worden opgelost door een spiraaltje of de Nova sure methode (verwijdering van het baarmoederslijmvlies). En als je weet dat opvliegers worden getriggerd door warmte, voeding en stress kun je daar ook rekening mee houden. Je kunt bijvoorbeeld je vakantie bestemming aanpassen, maar ook goed opletten op wat je eet en drinkt. Rode wijn, koffie, snelle koolhydraten…. Het kan allemaal opvliegers veroorzaken.
Volgens Rijkmans komen vrouwen in de overgang ook behoorlijk met zichzelf in de knel omdat ze andere keuzes maken. Vrouwen hebben de neiging om dingen te doen om de lieve vrede te bewaren, maar als ze in de overgang zijn verandert dat. Ze hebben genoeg gezorgd. Het zorghormoon daalt ook als vrouwen in de overgang zijn en vinden dat ze nu niet meer zoveel moeten. Alleen op vakantie knelt dat soms, omdat het dan juist leuk en gezellig moet zijn. Dan is het toch de kunst om voor jezelf te kiezen.

Waarom ben je zo moe?

Er zijn natuurlijk heel veel redenen waardoor je moe kunt zijn, maar nu gaan we de tekorten aan Vit B12 belichten
Vit B12 is belangrijk voor hart en bloedvaten en ook  voor je immuunsysteem, spijsvertering en  je hersenfunctie. Het speelt ook een rol bij de omzetting van koolhydraten, vetten eiwitten in energie
Klachten bij Bit B12 tekort: Bloedarmoede, spierzwakte, tekort aan energie, depressie stemmingswisselingen, concentratieproblemen, angsten, geïrriteerde tong, vermoeid, tekort aan slaap, geen motivatie en tintelingen
Je komt erachter of je een tekort aan Vit B12 hebt om dit in het bloed te bepalen.
Belangrijk is wel om ook het foliumzuur en het HB en ijzer  en Homocysteine te bepalen, omdat dit alles met elkaar te maken heeft.
Oorzaken: Je bent vegetarisch, want Vit B12 zit vooral in dierlijke producten zoals vlees, melkproducten en vis en eieren. Er ontstaat een tekort. Daarom is het altijd belangrijk een Vit B complex te gebruiken.
Er zijn ook medicijnen die de werking van Vit B12 verminderen: De anticonceptiepil, maagzuurremmers, bétablokkers en medicatie voor diabetici
Wanneer je maagzuur afneemt  of je darmflora is beschadigd kan dit ook de opname van Vit B12 tegen houden
Wil je hier meer over weten of wil je je Vit B12 eens laten bepalen in het bloed?Neem gerust contact met mij op, ik help je verder.

Slaapproblemen

Het belangrijkste hormoon bij het slapen is melatonine die zorgt voor het inslapen, de diepte van de slaap en de duur. In schema 1 staat de omzetting van het aminozuur tryptofaan uit de voeding naar uiteindelijk melatonine weergegeven. Zoals je ziet wordt de aanmaak van melatonine beïnvloed door dagritme, daglicht, andere hormonen, darmwerking, beweging, vitamines en mineralen. Op al deze aspecten kan er iets mis gaan waardoor de slaap verstoord wordt.

slaapproblemen

SLAAPPROBLEMEN; OORZAKEN EN REMEDIE 

Zoals in bovenstaand schema te zien is zijn er vele aspecten belangrijk voor de aanmaak van melatonine en een goede slaap. De belangrijkste redenen waardoor dit proces minder goed verloopt zijn:

TE HOGE CORTISOL VOOR HET SLAPEN

Om goed in slaap te komen is het belangrijk dat het level van het stress hormoon cortisol laag is. Als cortisol laag is weet het lichaam dat het “veilig” is om te gaan slapen en wordt melatonine goed aangemaakt. Als cortisol te hoog blijft wordt melatonine onvoldoende aangemaakt om goed in te slapen. Een te hoog cortisol voor het slapen kan ontstaan door teveel activiteit, stress en licht te laat op de avond. Een tweede reden is bijnieruitputting oftewel burn-out na chronische stress. Bij burn-out is het dagelijkse ritme van het cortisol verstoord. Normaal gesproken piekt cortisol in de ochtend en is het level op zijn laagst in de avond wanneer men gaat slapen. Na een burn-out en chronische stress, bij wisseldiensten en een onregelmatig dagritme kan dit verstoord zijn. Cortisol piekt dan niet meer in de ochtend waardoor men moe wakker wordt en in de avond is men te energiek (te hoge cortisol) om goed te kunnen slapen.

 

PROGESTERON- EN OESTROGEENTEKORT

Ook de vrouwelijke geslachtshormonen zijn belangrijk voor een goede slaap. Progesteron ondersteunt de duur en diepte van de slaap (melatonine), terwijl oestrogeen de droomactiviteit vergroot. Ook nachtzweten in de overgang kan de slaap verslechteren. Progesterontekort kan ontstaan door stress, candida-infecties, onregelmatige en overslaan van de maandelijkse cyclus en menopauze. Oestrogeentekort zien we vaak bij ondergewicht en menopauze. Door een goede leefwijze wordt de cyclus vaak regelmatiger en daarmee de slaap ook.

Een aanvulling met Care for Women producten kan ondersteunend werken.

 

SCHILDKLIERHORMOONTEKORT

Schildklierhormonen kunnen het serotonine level verhogen en dus ook het melatoninegehalte. Symptomen van schildklierhormoontekort zijn dan ook soms depressieve klachten en slaapproblemen.

 

INSULINERESISTENTIE

Slaapproblemen zien we ook ontstaan bij mensen het insulineresistentie. Na chronisch teveel suikers en snelle koolhydraten eten kunnen cellen ongevoelig worden voor insuline. Dit resulteert in een instabiele bloedsuiker waarbij er hoge pieken en diepe dalen ontstaan. Er is voor een goede serotonine-aanmaak voldoende bloedsuiker nodig. In de bloedsuikerdips ontstaan er tekorten en kunnen mensen zich lusteloos en depressief voelen hierdoor. Ook in de slaap moeten er geen bloedsuikerdips ontstaan. Het is dan ook verstandig om de cellen weer gevoelig te krijgen voor insuline door voornamelijk de traag opneembare koolhydraten te gebruiken en de stress laag te houden. Hierdoor blijft de bloedsuiker stabieler gedurende de hele dag en dit is positief voor de slaapkwaliteit.

TEKORT AAN TRYPTOFAAN

Zoals in het reactieschema te zien staat tryptofaan aan de basis van de aanmaak van melatonine. Een tekort aan het aminozuur tryptofaan komt weinig voor, behalve bij een extreem eiwitarme diëten en veganisme. Extra suppletie van tryptofaan kan wel voor een boost zorgen van serotonine of melatonine bij sommige mensen afhankelijk van het moment van doseren. Overdag (daglicht) kan serotonine-aanmaak gestimuleerd worden en in de avond melatonine. Ook 5-htp en melatonine zijn als supplement verkrijgbaar. Het is per persoon verschillend of 5-htp of melatonine beter werkt afhankelijk van de doorlaatbaarheid van de bloed- hersenbarrière.

TEKORT AAN VITAMINES EN MINERALEN

De belangrijkste mineralen en vitamines die de aanmaak van melatonine uit tryptofaan ondersteunen zijn zink, magnesium, calcium, s kunnen eventueel overdag genomen worden, maar niet in de avond omdat ze ook wat activerend kunnen zijn (serotonine). Magnesium is echter wel ideaal in te nemen voor het slapengaan.

Nb: koper is een antagonist van zink en dus kan een teveel aan koper ook een oorzaak zijn van slaapproblemen

DAGLICHT TEKORT + TE VEEL LICHT VOOR EN TIJDENS SLAPEN

Serotonine en melatonine reageren sterk op daglicht. Terwijl serotonine bij een zonnige dag optimaal aangemaakt wordt, zal melatonine goed aangemaakt worden in een zo donker mogelijke slaapruimte. Dus overdag veel daglicht zien, niet teveel lampen, tv- en computerschermen aan in de avond, en daarna in een donkere kamer liggen is dan ook het beste voor gezond slapen.

CAFFEINE, THEINE, THEOBROMINE

Stoffen als cafeïne uit koffie, theïne uit theebladeren (zwarte, witte en groene thee) en theobromine uit chocolade zijn activerende stoffen die de slaap kunnen verslechteren als we die te laat op de avond drinken. Veel mensen denken ten onrechte dat groene thee geen theïne bevat en drinken soms meerdere glazen voor het slapen. Dit kan een reden zijn van slaapproblemen.

ALCOHOL

Door het drinken van alcohol krijgen sommige mensen een minder diepe slaap.

DARMEN

Serotonine wordt voor een groot deel in de darm aangemaakt. Vanwege deze reden en de stress die een slecht functionerende darm geeft staat een goede vertering aan de basis van een goede slaap. Het is dus belangrijk rekening te houden met voedselintoleranties en overgevoeligheden.

 

BEWEGEN

Ook lichamelijke activiteit kan het serotoninelevel verhogen en een lekker gevoel geven. Ook de slaap profiteert hiervan, mits dit overdag gebeurt en niet laat op de avond.

 

Adri Rijkmans

Care for Women specialiste

Woerden