Trek aan de bel

trek aan de bel

Artikel in het blad Margriet 2018 nr 29/30

Trek aan de bel.

Het lastige van de overgang is dat je je hormonen overal mee naartoe neemt, dus ook als je op vakantie gaat. Hormoonspecialist Adri Rijkmans kent de verhalen van vrouwen die met opvliegers, angstaanvallen, spierpijn, gewrichtspijn en depressieve gevoelens vakantie vieren. In de menopauze verandert onder meer het oestrogeenpeil in je lichaam, waardoor je niet lekker in je vel zit, vaak uitvalt en het gevoel hebt dat je jezelf niet meer bent. Ook kunnen vrouwen hevig vloeien. Vooral dat laatste is best lastig als je op vakantie bent. Toch hoeft de overgang geen reden te zijn om niet op vakantie te gaan. Als je je goed voorbereid, kun je veel van te voren opvangen. Trekt dus tijdig aan de bel. En dat is dan niet een week voordat je vertrekt, maar eigenlijk meteen als je klachten hebt.
Hevig vloeien kan bijvoorbeeld worden opgelost door een spiraaltje of de Nova sure methode (verwijdering van het baarmoederslijmvlies). En als je weet dat opvliegers worden getriggerd door warmte, voeding en stress kun je daar ook rekening mee houden. Je kunt bijvoorbeeld je vakantie bestemming aanpassen, maar ook goed opletten op wat je eet en drinkt. Rode wijn, koffie, snelle koolhydraten…. Het kan allemaal opvliegers veroorzaken.
Volgens Rijkmans komen vrouwen in de overgang ook behoorlijk met zichzelf in de knel omdat ze andere keuzes maken. Vrouwen hebben de neiging om dingen te doen om de lieve vrede te bewaren, maar als ze in de overgang zijn verandert dat. Ze hebben genoeg gezorgd. Het zorghormoon daalt ook als vrouwen in de overgang zijn en vinden dat ze nu niet meer zoveel moeten. Alleen op vakantie knelt dat soms, omdat het dan juist leuk en gezellig moet zijn. Dan is het toch de kunst om voor jezelf te kiezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s